Carlijne van der Kooi

Eindeljik maar toch het boek gelezen. Het boek is de perfecte aanvulling op het congres "Een menswaardig einde" waarin ook heel duidelijk naar voren kwam dat we te erg bezig zijn me wat de ouderen niet meer kunnen i.p.v te focussen wat ze nog wel kunnen.
Heerlijk om te lezen.
Goed gedaan Jaap!
Hendrik Dales

Voor het eerst sinds m'n middelbare schooltijd heb ik een boek in één keer uitgelezen. Als je eenmaal aan het boek begint wil je het ondanks of misschien wel dankzij het onderwerp niet meer wegleggen voor je het uit hebt.
Ik ben volgens mij meer racket dan ik van te voren had gedacht. Maar wel één die zeker z'n bal-momenten heeft. Met name wat je voor je geliefden en vrienden achterlaat. Zoals wachtwoorden voor van alles en nog wat. Of hoe wil je dat jouw begrafenis eruit ziet. Ook het stukje over de klusjes binnenshuis was een eyeopener.
Een andere goede tip was om regelmatig contact met je vrienden te zoeken, daar heb ik wel even over nagedacht.
Hoofdstuk 7 (Mag ik a.u.b. doodgaan?) sprak mij erg aan. Dit komt mede omdat ik zelf in een ziekenhuis werk en mij soms ook afvraag waarom b.v. een demente bejaarde nog een pacemakeroperatie moet ondergaan.
Gelukkig ben ik al wel halverwege m'n bucket list. Hier was ik al voor het lezen van het boek aan begonnen.
Mooi boek, Jaap! Lekker om te lezen. Vol humor en kleine zinnetjes die je aan het denken zetten.

Marian

Ik vind je boek heel toegankelijk. Je maakt hiermee een moeilijk onderwerp heel goed bespreekbaar.
Peter Klomp

Het blijft een interessant thema Jaap!!!. Het boek triggert me zowel positief als negatief. Het is goed om over de dood te kunnen praten. Het is m.i. niet fout het niet te doen. Ouderen zoeken in hun laatste levensfase bewust positieve emotionele doelen. Dat ze niet te uitgebreid bij het naderende einde willen stilstaan mag en is niet fout en daarmee ben je m.i. ook geen struisvogel. Wanneer mensen graag alles lang van tevoren in kannen en kruiken willen hebben wat hun uitvaart betreft, is altijd prima. Dat ze bij die gedachte ook ineens gelukkiger worden gaat mij wat te ver! Geluk zit 'm soms in hele kleine dingetjes en mensen met de Carpe Diem levensstijl hebben denk ik elke dag vaak van deze momentjes ( mooi toch!) Kinderen en kleinkinderen zien pa/ma en opa/oma graag gelukkig oud worden en dat kan met alle opties (1, 2 en 3) van je workshop!
Marga Kieffer (PvdA Vlagtwedde)

Ik heb regelmatig gelachen. En dat bij een boek over doodgaan.
Wat ik bijzonder vind is, dat je van het hoofdstuk "Mag ik aub doodgaan" (de zachte kant) in een keer naar het hoofdstuk Belastingen gaat (de harde kant).
Nogmaals bijzonder, maar je blijft wel bij de les. Ik nodig je binnenkort uit voor mijn radioprogramma om daar eens over te vertellen OK?
  ouder >  
website logo