Wie wil zich nu laten douchen door de buurman


In TROUW verscheen een artikel dat gaat over de stapsgewijze ontmanteling van de verzorgingsstaat. Wat mij betreft, is de titel: "wie wil zich nu laten douchen door de buurman" veelzeggend en schetst deze het voorland van de veertig- vijftigers van vandaag. Tegen de tijd dat de huidige veertig- vijftiger hulpbehoevend is, is de gezondheidszorg onbetaalbaar geworden en ben je afhankelijk van je buren, je kinderen en je vrienden voor de zorg die je nodig hebt.

Geen prettig voorland als je het mij vraagt. En zo hoeft het ook niet te worden. Tenminste... wanneer je actie onderneemt.

In mijn boek: "Lekker leven, voorál de laatste 10 jaar!" schijf ik hierover: [...] Als mantelzorger kun je tegen allerlei problemen aan lopen. Hoe combineer je de zorg met je baan? En hoe doe je het, wanneer de patiënt slechter wordt en je steeds zwaarder gaat belasten? Waar haal je de tijd vandaan? En nog erger: wil je wel verzorgd worden door je partner? Of andersom: wil jij je partner wel verzorgen?

[...] Het fenomeen mantelzorg heeft een aparte status. Je krijgt minder felle reacties wanneer je: “Hup Ajax!” roept in de Kuip dan: “ik ga geen mantelzorg verlenen aan mijn ouders!”

Mantelzorg wordt van je verwacht door je omgeving, door de maatschappij en zelfs door professionals in de zorg. En zo wordt de druk op de mantelzorger steeds groter. De overheid doet hier nog een schepje bovenop, door meer en meer te bezuinigen op de (thuis)zorg. En dit zal waarschijnlijk alleen nog maar erger worden.

Niet dat ik tegen mantelzorg ben hoor, begrijp me goed. Het kan fantastisch zijn, warm en goed. Maar ik ben wel tegen het voetstoots aannemen, dat mantelzorg normaal is. Want dat is het niet. Laat je dat alsjeblieft niet aanpraten door je omgeving. Mantelzorg is een van de zwaarste periodes in je leven, zowel voor de gever als de ontvanger[...]

Waar de schrijvers van het artikel oplossingen zoeken in het verbeteren van het systeem zoek ik de oplossing in het klein. Regel het voor jezelf. Wacht niet op het collectief. Zorg dat je onafhankelijk bent van het systeem en voer de regie. Ook over je laatste 10 jaar.

Lees hier de eerste 3 hoofdstukken van het boek: Leef lekker, voorál de laatste 10 jaar!

Klik hier om het artikel "wie wil zich nu laten douchen door de buurman" te lezen. Terugwebsite logo