'Misschien ben je al bezig aan je laatste minuut'


INTERVIEW JAAP NAUTA

• Lopster schreef boek Lekker leven, voorál de laatste tien jaar
• Praktische tips voor de laatste levensfase

Door Rosa Timmer
Loppersum De laatste tien jaar van je leven. Niemand weet wanneer die beginnen. "Misschien ben je er al mee bezig", zegt schrijver Jaap Nauta uit Loppersum. "Wie weet blijkt die vage buikpijn morgen wel kanker te zijn", staat er op de achterflap van zijn boek Lekker Leven, voorál de laatste tien jaar. Geen misselijke taal.

Nauta geeft in het boek praktische tips voor de laatste levensfase. "Als je je Facebookaccount niet laat verwijderen, krijgen mensen jarenlang herinneringen van je verjaardag terwijl je al lang dood bent. Wil je dat?" Nauta, een sportieve man van 50, groeide op als zoon van een huisarts. De dood was een bespreekbaar onderwerp thuis. "Tijdens het eten hadden we het er zelfs over", zegt hij vrolijk.

Bij zijn adviesbureau, End of life consultancy kunnen mensen aankloppen voor het regelen van de praktische dingen aangaande het overlijden. Van hospice tot uitvaart. "Je kunt alles zelf willen doen of een consultant inhuren. Ik betaal liever twee euro aan de bakker dan dat ik zelf brood moet bakken."

Toen tien jaar geleden tennisvriend Hans overleed, was dat een ingrijpend moment voor Nauta. "Hans was nog maar 51 en bleek onverwacht kanker te hebben. Ik was toen 40 en...

Klik hier om het hele interview te lezen (PDF)
Terugwebsite logo