Terug

Dement maar niet berooid

Minstens veertigduizend wilsonbekwame ouderen zijn uitgebuit omdat niets was vastgelegd over het beheer van hun bankrekeningen.

Dat schrijft Wilco Dekker op 9 maart in de Volkskrant. Hij pleit ervoor, dat mensen een levenstestament laten maken. Hierin kun je vastleggen hoe jij wilt dat zaken geregeld worden, terwijl je nog lééft. Dit lijkt me erg handig in geval van een beroerte of bij dementie. Dan kun je zelf niet meer beslissen en moet je je lot in iemand anders’ handen leggen.

In een levenstestament wijs je dus iemand aan die beslissingen namens jou mag nemen. Terwijl je nog leeft. En dit kan ver gaan… Deze persoon krijgt namelijk het totale beheer over je financiën. Hij kan leningen namens jou afsluiten. Hij kan je huis verkopen en is ook de baas over jou, met betrekking tot je behandelingen (of juist geen behandelingen). Het zal dus iemand moeten zijn die je volledig vertrouwt.

Dekker benadrukt dat je dit levenstestament moet laten maken bij de notaris en geeft aan dat dit minimaal €600,- zal kosten. Ik denk dat het heel goed is om je zaken te regelen en ben het dus grotendeels eens met het artikel. Maar heb ik daar nou echt een levenstestament voor nodig? En valt er over die €600,- te onderhandelen?

Voor wat betreft mijn financiën: als ik mijn pincode afgeef is dat al geregeld. Daar heb ik geen levenstestament voor nodig. En hoezo moet er nog een lening worden afgesloten?

Echter, voor wat betreft keuzes met betrekking tot mijn behandeling denk ik dat een levenstestament wel noodzakelijk zal zijn. Hoe weet een arts anders naar wie hij zou moeten luisteren? Morgen toch maar even bellen met een notaris… Wat zeg ik, één notaris? Ik bel er drie want die €600,- kan vast wel omlaag!

Reageer hieronder wat je hier van vindt. Denk jij dat een levenstestament nodig is?

Je kunt hier klikken om het artikel "Dement maar niet berooid" te lezen.website logo